#5. Thee/Honing

🍯☕️
Als je tegenwoordig ergens een theetje drinkt krijg je er meestal honing bij. Dit omdat honing “gezond” lijkt te zijn. Honing is natuurlijk heel gezond en heeft vitamines, mineralen, probiotica, enzymen en anti-oxidanten, maar ga je het verwarmen of toevoegen aan heet water/voedsel dan heeft het geen gezond effect en kan het zelfs schadelijke effecten in het lichaam veroorzaken.

Koken met honing verslechtert de kwaliteit en verliest zijn essentiële enzymen en voedingsstoffen. In Ayurveda wordt dit “viruddha ahara” genoemd, een gevaarlijke combinatie van voedsel. Als je het toch in de thee wilt hebben voor de smaak, laat de thee dan wat afkoelen.

De wetenschap van nu kwam tot een vergelijkbare conclusie en merkte op dat het verwarmingsproces de hoeveelheid hmf (hydroxymethylfurfural), een stof die van nature in kleine hoeveelheden in honing aanwezig is, verhoogt, wat toxisch en carcinogeen potentieel heeft.

De meeste producenten verwarmen honing na kristallisatie opnieuw, omdat consumenten liever honing in vloeibare vorm kopen. Het is eigenlijk niet nodig.
Probeer dus de onverhitte (pure) honing te krijgen als je het wilt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.