Wat is Ayurveda ?

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een Indiase geneeswijze met een traditie van duizenden jaren en volgens sommige zelfs zo oud als de mensheid.
Ayu betekent leven en Veda betekent kennis in de ruimste zin van het woord.

Deze kennis van het leven beslaat niet alleen het lichamelijke, maar ook het geestelijke aspect. Ayurveda is dus een holistische behandel-/geneeswijze.
De natuur en dus ook het lichaam bestaat uit de 5 elementen; Ether, Lucht, Vuur, Water en Aarde. Deze elementen vormen samen de 3 Dosha’s;  Vata, Pitta en Kapha.

Vata (lucht en ether)bestuurt het centrale zenuwstelsel en is dus verantwoordelijkheid voor de beweging.

Pitta (water en vuur) bestuurt het spijsverteringsstelsel en alle biochemische processen.

Kapha ( water en aarde) reageert over de balans van het weefselvocht en beheerst de celgroei en de stevigheid van het lichaam.

Wanneer deze 3 krachten niet meer in balans zijn, ontstaat er ziekte. Bij de behandeling wordt ernaar gestreefd om de balans te herstellen of disbalans te voorkomen. In het holistische systeem van Ayurveda dient de therapeut een grondig klinisch onderzoek uit te voeren, compleet met anamnese waarbij evenveel aandacht wordt besteed aan het totale wezen van de patient.- sharira (lichaam) , Atma (de ziel). Pas na dit kan een behandeling worden voorgeschreven.

Het doel van Ayurveda en dus ook van ons is : 1. Het behouden van een goede gezondheid en zo dus ook om ziektes te voorkomen. 2. Als er een ziekte plaats heeft gevonden, wordt de oorzaak gezocht  en behandeld.

 

Reacties zijn gesloten.