#2. De kunst om kruiden en specerijen te gebruiken in Ayurveda Kardemom

In de ayurvedische geneeskunde wordt het zaad al jaren gebruikt voor cosmetica en als geneesmiddel. Het kan gebruikt worden bij maag-darmklachten, obesity, urineweg infecties,winderigheid,en ook gewoon om het ‘’oppeppen’’van de gehele stofwisseling.

De etherische olie stimuleert de productie van maagsappen en daarmee de eetlust. Daarnaast werkt kardemom tegen depressie en frist het je geheugen op.
Kardemom heeft ook slijmoplossende eigenschappen en bevordert het ophoesten van slijm. Sitopaladi churna, 1 van de bekende medicijnen in Ayurveda tegen verkoudheid,hoest,hooikoorts etc. heeft ook de kardemom als ingrediënt. Met dit weer hebben vele last van hooikoorts en dit zou goed kunnen helpen. Het werkt effectiever als je het inneemt met ghee of honing en het is zelfs goed voor kindjes. Wel altijd eerst een arts raadplegen voor het gebruik.

Recept tegen vermoeidheid:
Kardemom heeft een opwekkende werking en helpt tegen vermoeidheid en uitputting.
Giet ½ liter water op 1 theelepel versgemalen kardemom,koriander,zwarte peper en anijs en laat 5 minuten intrekken. Daarna zeven en in een fles gieten. Drink dit de hele dag beetje bij beetje door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.