#1. De kunst om specerijen/kruiden te gebruiken in Ayurveda

Dit is natuurlijk waar velen aan denken bij het woord Ayurveda. Dit is echter een piepklein onderdeel van deze brede wetenschap maar wel een hele belangrijke.

Volgens Ayurveda kunnen specerijen en kruiden het lichaam opwarmen of afkoelen en worden ze gebruikt om de balans van het spijsverteringsstelsel te beïnvloeden. Ze werken als een prikkel voor het spijsverteringsstelsel en verlichten spijsverteringsstoornissen.
Specerijen en kruiden zijn erg krachtig en zijn de meest antioxiderende voedselsoorten. Velen zeggen dat Indiaas eten ongezond is vanwege de toevoegingen van specerijen en kruiden, maar de specerijen en kruiden eigenlijk ook een medicijn zijn voor diverse lichamelijke klachten.


De specerijen en kruiden worden gemaakt van gedroogd fruit, zaden, schors of wortels van bepaalde planten. Sommige worden gebruikt als smaakstof, terwijl andere een kenmerkend aroma geven aan het gerecht waaraan ze zijn toegevoegd. Dit kan worden gedaan door het malen, raspen, stampen, roosteren of koken van de specerijen en kruiden.
Kruiden die smaak geven moeten in de beginfase van het koken worden toegevoegd, zodat hun smaken vrijkomen, terwijl specerijen die voor hun aroma worden gebruikt, aan het eind van het koken moeten worden toegevoegd.


Ik ben van plan elke week te schrijven over verschillende specerijen en kruiden, zo worden jullie op de hoogte gebracht welke specerijen en kruiden je wanneer kunt gebruiken om lekker in balans te blijven. Het zal in het begin even wennen zijn aan bepaalde smaken, maar zodra je ziet wat voor effect het heeft weet ik zeker dat je ermee blijft expirimenteren.

🌱🍃Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander is één van mijn favorieten. Ik gebruik korianderpoeder in bijna al mijn gerechten. Dit is één van de kruiden die alle dosha’s (elementen) in balans brengt.

In de zomer krijgen de planten witachtige of roze bloemen, waaruit zich vruchten, van binnen hol, ontwikkelen van een grootte zoals peperkorrels. Ze wekken de eetlust op en helpen bij spijsverteringsproblemen en maagkrampen. Verse koriander wordt ook voor wondkompressen gebruikt, maar het helpt ook bij reuma, gewrichts- en zenuwpijnen, koorts, astma bij kinderen en jicht.

Recept: korianderthee voor winderigheid

4 theelepels korianderzaad stampen, ¼ liter kokend water toevoegen en 20 min laten intrekken. Na het intrekken deze nuttigen zonder suiker.

Extra tip:

Om een migraine aanval te verlichten, 2 maal daags licht gezoete korianderthee drinken; 1 1/2 eetlepel korianderzaad in een vijzel fijnstampen, er ½ liter water op gieten. Aan de kook brengen en ongeveer 10 minuten tegen de kook aan houden. Daarna zeven en opdrinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.