#7. Ghee

✨🥞Ghee; de magische gouden boter voor het lichaam!
(lactose-vrij)

Ghee is een soort van geklaarde boter en wordt dagelijks gebruikt in de Indiase keuken. Dat is niet zomaar, de positieve effecten van Ghee zijn namelijk talrijk.

Ghee wordt bereid uit koeienmelk en heeft de hoogste natuurlijke bron van CLA (geconjugeerd linolzuur). Dit helpt om hardnekkige vetten in je lichaam te verbranden!

Het bevat verder vitamine A, D, E en K en helpt bij het opbouwen van immuniteit. Pasgeborenen (met name in India) krijgen daarom vaak Ghee omdat ze gevoeliger zijn voor infecties.

Ghee verlicht verder de Vata (lucht/ether) vanwege zijn zalvende kwaliteit en Pitta (vuur) vanwege zijn zoetheid en koelend effect. Het is ook gunstig voor de kwaliteit van sperma, ojas (energie voor immuniteit), geheugen, brandwonden, ziektes van de vrouwelijke organen, huid en ogen. Het boterzuur in ghee helpt ook ontstekingen te verminderen, met name in het maag-darmkanaal, wat helpt bij een goede spijsvertering.

Ghee is de beste zalvende spul van alle boters/olies, omdat Ghee de capaciteit heeft zichzelf te transformeren om alle kwaliteiten van de stoffen die eraan zijn toegevoegd op te nemen. Het is betekenisvol dat Ghee zijn eigen eigenschappen niet opgeeft, zelfs als het wordt vermengd met andere stoffen die andere eigenschappen bezitten. Er zijn daarom een heleboel recepten van medicinale Ghee’s die gebruikt worden voor bepaalde ziektes en zo kunnen de positieve effecten van Ghee zich verder uitbreiden.

De meeste mensen zijn echter bang om Ghee in te nemen omdat ze denken dat ze er van aankomen of dat hun cholesterol ervan stijgt. Dat is dus niet het geval als je het met mate inneemt. Het is onlangs nog wetenschappelijk bewezen dat Ghee goed is om onze cholesterol niveau op peil te houden, maar zoals hiervoor aangegeven: neem het met mate.

Ghee is ook lactose vrij en dus kunnen mensen die last hebben van lactose intolerantie het ook gebruiken. De vegans kunnen als vervanger amandelolie of avocado’s nuttigen om tenminste toch nog de goeie vetten binnen te krijgen om zo de Vata Dosha in balans te houden.

Je kunt Ghee door je eten heen doen, ermee koken maar ook gewoon nuttigen door je kruidenthee of melk. De Vata en Pitta types mogen er per dag 2 eetlepels van hebben en de Kapha types kunnen het met 1 theelepel per dag doen. Wil je weten welke type (constitutie) je bent? Ga dan langs bij een ayurvedische arts of therapeut en laat de pols diagnose doen.

drs.Manisha Lakhi
www.mlayurveda.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.